Na povabilo evropskega poslanca Franca Bogoviča smo se članice nekaterih društev kmetic iz Posavja, med katerimi je bilo tudi nekaj članic Aktiva Bizeljsko, odpravile na ekskurzijo v Strasbourg. Po nočni vožnji in jutranjem okrepčilu v Nemčiji, smo nadaljevale pot in v predvidenem času prispele v Strasbourg, kjer nas je pričakal poslanec Franc Bogovič ter nam s svojimi sodelavci predstavil delovanje parlamenta.

Ogledale smo si tudi kako poteka delo v parlamentu – razprave in glasovanje. Sledilo je okusno kosilo ter ogled nekdanjega delavskega naselja v bližini. Nato smo se spet podale na pot po slikoviti Alzaciji do kraja Turckheim, kjer smo si ogledale zadružno klet in izvedele številne zanimivosti o pridelavi in predelavi grozdja ter po ogledu kleti in polnilnice poskusile njihova vina. Po vrnitvi v Strasbourg in osvežitvi v hotelu je sledilo večerno spoznavanje mesta. Tudi naslednji dan smo začele s spoznavanjem mesta, ko se nam je na avtobusu pridružila lokalna vodička in nas, najprej med vožnjo, nato pa še peš seznanjala z zanimivostmi.

Katedrala Notre Dame de Strasbourg nas je navdušila že prejšnji večer, tokrat pa smo si ogledale tudi njeno notranjost. V popoldanskih urah smo se odpeljale do muzeja avtomobilov v Mulhouse ter se ob povratku ustavile v idilični vasici Riqewihr, ki je priljubljena turistična točka z izredno ohranjeno arhitekturo izpred več stoletij in za marsikoga najlepša francoska vas. Leži med vinogradi in kleti so namenjene degustacijam ter trgovinicam. Pred vrnitvijo v hotel smo pod vaško lipo priredile pravi piknik z dobrotami iz domačih krajev. Navdušene nad videnim in čudovito pokrajino v najlepšem pomladnem okrasju, smo večer preživele vsaka po svoje. Številne smo si ogledale železniško postajo nasproti hotela, kjer smo prenočevale, v tamkajšnjem parku pa se je zaslišala tudi slovenska pesem naših članic. Naslednje jutro smo zapustili Strasbourg in Francijo ter se v Nemčiji ustavili še v Ludwigsburgu in si ogledale baročni dvorec ter spoznale njegovo zgodovino in številne zanimivosti iz življenja njegovih gospodarjev v preteklosti.

Vso pot je zvenela pesem in takoj, ko smo prispeli v Slovenijo, se je zaslišalo:«Slovenija, od kod lepote tvoje…« Hvaležne za tako lepo doživetje obujamo spomine ob številnih fotografijah.

Lea Babič