Vinogradniško, turistično in kulturno društvo (VTKD) Cerklje ob Krki je v sodelovanju z ostalimi petimi vinogradniškimi društvi iz občine Brežice (Bizeljsko, Pišece, Sromlje, Gadova peč, Dolina – Jesenice) in s podporo Občine Brežice na zadnji januarski dan v avli Upravne enote Brežice drugič organiziralo prireditev Slovo mladega vina.

Omenjeno prireditev je cerkljansko društvo prvič organiziralo v lanskem letu, in sicer predvsem z namenom, da se vinogradniki zahvalijo za dobro letino, ki jo je v njihovih vinogradih namenilo preteklo leto. Zato v pokušino ponudijo izdelke iz svojih kleti, ki zi mladega prehajajo v zrelo vino. Hkrati se že začenjajo prva opravila v vinogradih, priprava vin na ocenjevanja bodisi v okviru društev bodisi vinskih prireditev ter drugi dogodki, ki pestrijo delovanje vinogradniških društev v občini Brežice. Vsa društva so lani izrazila željo, da bi ta prireditev postala vsakoletna v mesecu januarju, značaj projekta naj bi bil strokoven, promocijski in degustacijski s predstavitvijo vin iz tukajšnjih vinskih goric.

Prireditve se je udeležil tudi župan občine Brežice Ivan Molan, ki je izrazil upanje, da se bo ta prireditev v naslednjih letih še bolj “prijela” in bila tudi deležna še večjega obiska. Dodal je, da je treba vedno bolj in bolj delati na promociji, da bo lahko v vinogradništvu prišlo do rezultatov. Veseli ga tudi, da so vinogradništvo povezali z umetnostjo, kajti “pridelava vina je tudi svojevrstna umetnost”. Nekaj besed je spregovoril tudi predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak in pohvalil prizadevanja brežiških vinogradniških društev, da želijo s takimi prireditvami promovirati svojo dejavnost in vino.

Rok Retelj