Šestnajstega junija je potekalo 8. tradicionalno srečanje Dobrodošli doma, ki sta ga organizirala Vladni urad za Slovence v zamejstvu in po svetu ter občina Brežice v sodelovanju z javnimi zavodi, ustanovami in nevladnimi organizacijami v brežiški občini. Med gostitelji je bila tudi naša krajevna skupnost. Obiskali so nas člani MePZ Encijan iz Pule, predstavniki Rafaelove družbe iz Ljubljane, predstavnika Slovenske izseljenske matice ter predstavnik urada za zamejce.

Predsednica sveta KS in TD Bizeljsko Mateja Kmetič se jim je pridružila na avtobusu in jih na poti seznanila z nekaterimi zanimivostmi kraja. Po prihodu na Bizeljsko so se najprej ustavili pri krajevni skupnosti, kjer so jih članice aktiva kmetic Bizeljsko in turističnega društva Bizeljsko pogostile s sladkimi in slanimi prigrizki ter pijačo in jutranjo kavico. Dobrodošlico v domačem narečju in na šaljiv način sta jim zaželeli humoristki Francka in Pepca, s pesmijo pa so jih pozdravili pevci MoPZ Bizeljsko. Po okrepčilu so si ogledali zbirko majolik pri Babičevih, kjer jih je pozdravil tudi župan občine Brežice Ivan Molan.

Sledil je še ogled repnice Najger ter kosilo v zadružnem domu. Pred kosilom je v dvorani zadonela slovenska pesem v izvedbi gostov, ki so se jim pridružile tudi pevke domačega ŽePZ Mravljice. Brez dolgotrajnega usklajevanja in dogovarjanja so v hipu našli skupni jezik v pesmi Slovenija, od kod lepote tvoje. Gostom so Mravljice polepšale bivanje na Bizeljskem še z nekaterimi pesmimi in čas obiska se je prehitro iztekel, saj so morali odpotovati v Brežice, kjer so nadaljevali druženje z ostalimi udeleženci srečanja Dobrodošli doma.

Lea Babič