že 22. avgusta, ko so ugotovili hitro rast sladkorjev in primeren razvoj kislin. Na svojih 10 ha vinogradov, od tega 4 ha še niso rodni, so nabrali 50 ton grozdja in še enkrat toliko odkupili v okolici. Cena za kilogram je bila od 47 do 55 centov, vendar je bilo 90 odstotkov odkupa nad 52 centov, za posamezne sorte so dali tudi za tretjino več. Vse bodo poplačali do konca letošnjega leta. V ostalih vinogradih, ki jih toča ni prizadela, so zadovoljni s kvaliteto grozdja. Istenič je izpostavil izredno kakovost rumenega plavca in dejal »ni čudno, da je stoletja ostal na tem območju« ter priporočil več sajenja te sorte, ki je zanje pomembna surovina za penine in za balzamični kis.

Dobra trgatev, odlična priznanja, vrhunski balzamični kis

Na letino je vplivala lanska ujma s točo na širšem območju Bizeljskega, tako so na 3 ha s točo prizadetih vinogradov nabrali le 1500 kg grozdja. 1,2 ha vinograda so lani zasadili na novo. Glavni tehnolog v kleti Anton Medved je dodal, da bo letošnji pridelek nekoliko nižji v primerjavi z zadnjimi leti, kljub temu pa so dosegli veliko kvaliteto. Polovico trgatve bodo namenili za prestižne penine, ostalo za drugo kvaliteto. Kot je dodal, so tudi letos, tako kot leta 2009, del modre frankinje na samem posestvu v Stari vasi pustili na trti in jo bodo naknadno potrgali, sušili v zabojih in iz tega poskusa poskušali dobiti dobro vino.

Klet penin Istenič se vsako leto preizkusi na nekaj ocenjevanjih in vsakič njihove penine dosežejo najvišja mesta. Na 12. mednarodnem ocenjevanju MUNDUS vini v Nemčiji so za penino Prestige brut nature 2003 med 485 vzorci penečih vin osvojili zlato medaljo. V Gornji Radgoni so za štiri vzorce njihovih penin dobili naziv šampiona, po letu 2005 je naziv šampion osvojila penina Rumeni muškat 2009, zlato medaljo pa penina Miha. Eden največjih svetovnih vinskih avtoritet, Tom Stevenson, je na letošnjem izboru Bollicine del Mondo izrazil naklonjenost Isteničevima peninama Prestige brut in Prestige brut nature. Gostili so tudi Essi Avellan, pokuševalko penin z nazivom Master of Wine,ki pripravlja novo enciklopedijo penin in je Isteničeve penine označila kot edine primerne za svetovni trg.

Dobra trgatev, odlična priznanja, vrhunski balzamični kis

Mag. Janez Istenič je predstavil še novo pridobitev med balzamičnimi kisi, in sicer Aceto balsamico tradizionale. Gre za vrhunski kis s posebnim tradicionalnim postopkom pridelave, dolgim kar 12 let, ki ga je označil kot novost, ki je ni uspelo narediti še nobenemu pridelovalcu balzamičnih kisov pri nas. Imajo približno 60 litrov ter ga bodo v kratkem ustekleničili in dali na trg. V mesecu ali največ dveh pa mag. Janez Istenič napoveduje tudi delavnico na temo balzamičnega kisa ter priprave jedi z balzamičnim kisom. Novinarje je pogostil z vanilijevim sladoledom s tem novim vrhunskim, skoraj medenim, balzamičnim kisom.

Kleti penin Istenič, ki je s proizvodnjo v Stari vasi na Bizeljskem začela leta 1968, se več kot 95-odstotno posveča proizvodnji penin in so ena redkih hiš v Sloveniji, ki se je specializirala v proizvodnjo penečih vin. Imajo 12 zaposlenih, kljub krizi pa mag. Janez Istenič vidi »lučko na koncu tunela«, tudi z vstopom Hrvaške v EU.

S. Vahtarić

Dobra trgatev, odlična priznanja, vrhunski balzamični kis

Dobra trgatev, odlična priznanja, vrhunski balzamični kis

Dobra trgatev, odlična priznanja, vrhunski balzamični kis

Dobra trgatev, odlična priznanja, vrhunski balzamični kis

Dobra trgatev, odlična priznanja, vrhunski balzamični kis

Dobra trgatev, odlična priznanja, vrhunski balzamični kis

Dobra trgatev, odlična priznanja, vrhunski balzamični kis