Letošnje martinovanje se je začelo z Martinovim sejmom v zadružnem domu na katerem so obiskovalci lahko ob kulturnem programu v izvedbi učencev osnovne šole z nepogrešljivim mentorjem Vilkom Urekom, Ljudskih pevcev Bizeljsko, Moškega pevskega zbora Bizeljsko in gostov iz sosednje Hrvaške, poskusili domače dobrote od peciva do medu in izdelkov iz medu ter vina. Ob naštetem so bile na voljo tudi domače marmelade, orehi, česen, klobase, bučno olje, adventni venčki, slike … V večernih urah so popoldanske ponudnike zamenjali vinogradniki s pokušino bizeljskih vin.

Pod šotorom je za zabavo skrbel ansambel Hervol, največja novost pa je bila razglasitev prve vinske kraljice Bizeljskega v samostojni Sloveniji. Na predvečer Martinovega se je zbrala petčlanska komisija, ki je preverila znanje prijavljenih kandidatk. Pokazati so morale znanje iz poznavanja bizeljskih vin, splošnega znanja o vinu in vinarstvu, kulturi pitja ter postrežbi izbranega vina, kakor tudi predstaviti svojo vizijo delovanja vinske kraljice Bizeljskega. Za las je svoji tekmici premagala Doroteja Šekoranja in si prislužila častni naslov vinske kraljice, ki  ji je naložena pomembna naloga promocije tukajšnjih vin ter vrnitve nekdanje slave bizeljčanu.

Davnega leta 1977 smo že izbrali vinsko kraljico, a je ta dogodek zašel v pozabo.  

Tudi tokratno martinovanje je bilo priložnost srečanja ljubiteljev naše žlahtne kapljice s pridelovalci le-te ter samih vinogradnikov med seboj, da se pogovorijo in izmenjajo mnenja o trenutnem stanju v kleteh in o kvaliteti mladega vina, ki zdaj že kaže svoje lastnosti ter ob zabavi malo pozabijo na pereče težave.

Tekst in foto Lea Babič

 

 

img 2img 3img 4img 5img 6img 7img 8img 9img 10img 11img 12img 13img 14img 15img 16