radovednost ter sreča. V teh dneh smo ljudje najpogosteje srečni, saj se ponavadi družimo s tistimi, ki nam največ pomenijo. So pa okoli nas tudi ljudje, recimo naši sosedje ali pa znanci, ki nimajo nikogar. To so ljudje, ki so stiska roke, lepega pogleda in kakšne spregovorjene besede še kako veseli in jim ravno to predstavlja praznično vzdušje.

PirotehnikaLahko bi  v tem času pomagali starejšim, ki sami živijo, recimo nanositi drva ali pa odmetati sneg izpred hiše. Vsi bomo zadovoljni, tako mi, kot oni. Ker je ponavadi decembra kar mrzlo, pa moramo poskrbeti tudi za živali, tako domače kot tudi divje. Divjim živalim ponavadi krmo v zimskem času nastavljajo lovci, lahko pa jim pomagamo tudi ostali. Prav lepo je recimo v mrzlem zimskem dnevu skozi okno opazovati ptice, ki zobljejo hrano, ki smo jim jo nasuli v ptičjo krmilnico. Je pa december tudi čas zelo povečane uporabe pirotehničnih sredstev. Po zakonu o eksplozivih je uporaba pirotehničnih sredstev dovoljena v času od 26. decembra do 2. januarja. Pirotehnična sredstva se lahko prodajajo od 19. do 31. decembra.

Mladostnikom do 15. leta starosti prodaja in uporaba pirotehničnih sredstev ni dovoljena oziroma le pod nadzorom staršev. Uporaba pirotehničnih sredstev je prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, kjer potekajo javni shodi ali javne prireditve. Z globo od 417,29 do 1251,88 evra se za prekršek kaznuje posameznik, ki uporablja pirotehnične izdelke na kraju, kjer to ni dovoljeno in ob času, ko je to prepovedano. Tudi mnoge živali se bojijo pokanja, zato le previdno z uporabo pirotehnike. Pred nami so torej  navadno najbolj prijetni, praznični decembrski dnevi. Srečujemo se z lepimi željami, v veselem razpoloženju in pričakovanju dobrega, tako doma kot v šoli in na delovnem mestu, tudi na ulici.

Naj bo december nadvse lep ter v prijetnem smislu nepozaben!

T. Berkovič