Čebélar ali legát ( Merops apiaster) je ena najlepše obarvanih ptic, ki živijo pri nas. Ime izvira iz načina prehrane, saj jé divje čebele in druge velike žuželke, ki jih spretno lovi v zraku. Velik je od 27 do 29 cm, čez peruti pa ima razpon od 44 do 49 cm. Za gnezdenje si je izbral tudi peskokop v Župjeku na Bizeljskem, kjer je eno največjih gnezdišč v Sloveniji. Dolga leta je bila to edina znana lokacija gnezdenja v Sloveniji znana pa je že od leta 1984. Nanjo je opozoril domačin Vlado Balon, ki je v okviru turističnega društva Bizeljsko ustanovil sekcijo za ohranitev naravne in kulturne dediščine. Člani te sekcije so se lotili popisa tudi ostalih naravnih in kulturnih zanimivosti Bizeljskega.

Čebelarji so ptice selivke, ki se konec julija odpravijo proti Afriki, kjer ob vodnih virih prezimijo. K nam se vrnejo proti koncu aprila in si v navpičnih stenah kremenčevega peska izkopljejo gnezdilne rove. Konec maja pričnejo z valjenjem, ki traja 24 dni. Prehranjujejo se z žuželkami  (kačji pastirji, metulji, hrošči, škržatki in tudi čebele). Med hranjenjem mladičev so priljubljena atrakcija raznim opazovalcem in pogost izziv fotografom. V ta namen je bila pred leti postavljena opazovalnica, letošnjo pomlad pa je pred vrnitvijo čebelarjev Kozjanski park ob pomoči domačega podjetja Agrad obnovil obstoječo opazovalnico ter njeno okolico in uredil prikrit prostor namenjen fotografom ter določili pogoje za obisk. Minulo soboto so organizirali dan odprtih vrat, ki se ga je udeležilo okrog osemdeset ljubiteljev narave. Le-ti so z zanimanjem opazovali čebelarje in prisluhnili Dušanu Klenovšku, biologu v Kozjanskem parku, ki je prijazno predstavljal zanimivosti iz življenja tega pernatega lepotca. Prihodnje dni bo gnezdišče predstavil še svojim sodelavcem ter bizeljskim osnovnošolcem. Do opazovalnice je prost dostop ves dan, vendar moramo biti čim tišji.  Za foto opazovalnico se je potrebno najaviti nekaj dni prej, saj so zaradi velikega zanimanja rezervacije zasedene običajno že nekaj dni vnaprej. V teh dneh kolonijo snema tudi Matej Uranič, avtor super dokumentarca o pticah Šaleških jezer – sedaj snema film Wild Slovenija.

Med dolgoročnimi cilji so še razjasnitev lastništva, ureditev info centra (oblika repnice), ureditev zaraščajočega dela peskokopa (mlake, manjše stene), mesta za fotografe…

Lea Babič