Običaj blagoslova butaric na cvetno nedeljo je priljubljen krščanski običaj. Nekateri sestavijo butarice iz predpisanih vrst zelenja, drugi v šopke in butarice povežejo kar trenutno cveti, k temu dodajo oljčno vejico in prinesejo k blagoslovu v cerkev.

Cvetna nedelja je vsebinsko povezana z velikim petkom, ko se spominjamo Jezusovega prihoda v Jeruzalem, ko so ga ljudje pričakali z oljčnimi vejicami in zelenjem ter vzkliki hozana. Blagoslovljene butarice nato doma po običaju zataknejo za streho, dajo v hlev ali jih postavijo na častno mesto v hiši, saj naj bi po ljudskem verovanju blagoslovljeno zelenje dom varovalo pred strelo in drugimi nesrečami.

Tudi na Bizeljskem smo se na cvetno nedeljo v velikem številu zbrali pred farno cerkvijo, kjer je župnik Vlado Leskovar opravil blagoslov ob petju slavilnih pesmih domačega cerkvenega zbora. V nadaljevanju je potekalo branje evangelijskega poročila o Jezusovem trpljenju imenovano tudi pasjon. Po sveti maši so si številni ogledali še razstavo pirhov v razstavnem prostoru župnišča, ki so jo pripravile članice aktiva kmetic.

Lea Babič