Pred petimi leti je bil na Bizeljskem ustanovljen ženski pevski zbor Mravljice. V njem prepevajo dekleta in žene vseh starosti od osnovnošolk do upokojenk in kot pridne mravljice, so tokrat pripravile že četrti letni koncert. Z njim se je pričel Martinov teden na Bizeljskem.

V petkovem večeru so v dvorano zadružnega doma privabile številne ljubitelje petja, ki so jih razveselile z zvrhano mero slovenskih pesmi. Trudijo se, da bi tudi otroci poznali domače pesmi in običaje, zato spodbujajo ljubezen do teh že od zibelke dalje in skozi odraščanje spoznanih raznih običajev, do prvih ljubezni, ko mladi zrastejo v klene fante in dekleta, ki v srcih nosijo ljubezen do slovenskih ljudskih, ponarodelih in domoljubnih pesmi. Temu je bil prilagojen tudi program tokratnega koncerta, ki so ga začele z Uspavanko, nadaljevale s čukom, ki se ženi, dodale so koroško narodno Dober večer ljubo dekle pa Pod rožnato planino in šestnajstletno devo. Dušo so pobožale s pesmima En poljub in Boš znal me ljubiti.

V goste so povabile še kvartet Svit iz Vinske gore z umetniško vodjo Marino Hrovat Božnik in skupaj z njimi zapele V dolini tihi. Predlagajo, da mlade spodbujamo s svojim zgledom, ko skupaj zapojemo v krogu družine ali zbrane družbe ob raznih priložnostih, zato so za konec  k petju vsem znane En hribček bom kupil, povabile tudi poslušalce v dvorani. Na citrah jih je spremljal Rok Beričnik.

Mravljice vodi profesorica Anita Veršec, ki pozitivno energijo in dobro voljo širi med svoje učenke in učence ter tako doseže na videz nemogoče. Petkov koncert pa ni zaključek njihovih letošnjih nastopov, saj so nastopile že naslednji dan na proslavi ob krajevnem prazniku KS Bizeljsko, pripravljajo božični koncert decembra v farni cerkvi, ko se jim bo pridružil še Slovenski citrarski kvartet,  prisluhnili pa jim bomo lahko tudi na Karitasovih koncertih v domačem kraju in v Brežicah.

Lea Babič
Video: Videokom Davor Lipej