prisostvovala tudi blagoslovu kipa, ki ga je opravil škof Metod Pirih.

Blagoslovili Slomškov kip na Svetih gorah V Slomškovem letu, ko obeležujemo 150-letnico njegove smrti, je Slomšek prisoten tudi v tem prastarem romarskem središču, kamor je zahajal v času službovanja kot kaplan na bližnjem Bizeljskem. Kip je umetnik izklesal neverjetno hitro. 19. oktobra so postavili tri tonsko neobdelano skalo,  4. novembra pa je bil kip že blagoslovljen. Umetnik Franci Černelč je dejal, da so res opravili špartansko delo, a bo na kipu v teh dneh opravil še fina dela. Ob tem je dejal: »’Ko delam, delam’, je moj preprost izrek, komentar na ihto in nepopustljivost, ko se spoprimem s kamnom. Tokrat je bilo še posebej napeto. Postavili smo si res kratek rok«. In se ob tem zahvalil tako domačemu župniku kot skupini ljudi, ki so sodelovali pri izvedbi. Dejal je sicer, da kamen ni vrhunske kvalitete, a ima posebno vrednost, ker je domač, z bližnjega Križan Vrha.

Franci Černelč je na dogodku sodeloval kot avtor kipa, vodil je domačo godbo, ki je lepšala dogodek in s harmoniko spremljal domač pevski zbor, ki je zapel tudi staro svetogorsko pesem, za katero je Černelč napisal melodijo in zopet pokazal, kako je vpet v dogajanje v Bistrici ob Sotli. 

S. Vahtarić
Foto: arhiv družine Černelč

Blagoslovili Slomškov kip na Svetih gorah Blagoslovili Slomškov kip na Svetih gorah Blagoslovili Slomškov kip na Svetih gorah