Društva vinogradnikov Bizeljsko uredili rezultate iz ocenjevanja, pripravili bilten in priznanja.

 

Bizeljski vinogradniki podelili priznanja Na podelitvi sta spregovorila predsednik Društva vinogradnikov Bizeljsko, gospod Blaž Zagmajster, ki je povedal, da je zelo vesel, da se je ocenjevanje v tem prelepem, vinorodnem kraju zopet obudilo in da upa, da bodo na naslednje ocenjevanje vinogradnikI prinesli še več vzorcev vin, kot so jih letos. Nato je spregovoril še gospod Janez Šekoranja, namestnik predsednika ocenjevalne komisije, dr. Mitje Kocjančiča, ki se podelitve žal ni mogel udeležiti. Šekoranja je povedal, da lahko opažamo, da kakovost vin vsako leto znatno narašča. Ko pa je spregovoril z besedami, da če bi v tistem trenutku v prostoru, kjer je potekala podelitev, ugasnili vse luči in bi bilo kljub temu v prostoru še vedno zelo svetlo, zaradi vseh zlatih medalj, ki so si jih vinogradniku prislužili, se je marsikateremu udeležencu prireditve lahko prikradel nasmeh na obraz, če se že ni utrnila kakšna solza, kajti na takšno stvar smo res lahko vsi ponosni. Vzpodbudne besede je vsem Bizeljancem namenil tudi brežiški župan, gospod Ivan Molan.

Ocene vin so bile zelo visoke in tako smo dobili pri več sortah vin po dva prvaka sorte. Prvake sort so si prislužili naslednji vinogradniki:

bizeljčan beli PTP – Vinski hram Berkovič, Orešje in Klet Blažinčič, Orešje (ocena 17,07),
bizeljčan rdeči PTP – Vinska klet Martina in Janko Matjašič, Sromlje (ocena 16,67),
modra frankinja – Šepetavc Marjana, Roman, Drenovec in R&M Meglen, Drenovec (ocena 18,13),
laški rizling – Turistična kmetija Pudvoi, Stara vas (ocena 18,17),
chardonnay – Klet Nujec, Gregovce in Pinterič Ferdo (ocena 18,17),
sauvignon – Pinterič Simon, Bizeljsko in Sokač Ivan, Studičke toplice (ocena 18,13),
rumeni muškat – Klet Nujec, Gregovce (ocena 18,33),
penina – Istenič (rumeni muškat), Stara vas (ocena 18,33).

Šampion ocenjevanja vin na Bizeljskem 2013 pa je postalo vino iz rumenega plavca. To vino je posebno, saj je pripravljeno iz sušenega grozdja. Z oceno 19,20 se ponašajo v kleti Wisell na gradu Bizeljsko.
Ostali rezultati so objavljeni v biltenu.

Predsednik društva se je zahvalil vsem, ki so kakorkoli pomagali pri prireditvi, še posebej,  podeljenimi cvetlicami, pa se je v imenu društva zahvalil vsem ženskam, ki so kakorkoli sodelovale pri tem ocenjevanju.
Prireditev je potekala v prijetnem vzdušju in upajmo, da bo v prihodnje še več takih prireditev oziroma predstavitev, kjer se bodo bizeljski vinogradniki lahko pohvalili in predstavili širši javnosti s svojimi vini. Vsi, ki so želeli poskusiti vina iz ocenjevanja, so imeli namreč to priložnost v posebnem prostoru, kjer je torej potekala pokušina vin.
Vsem vinogradnikom še enkrat čestitke za osvojena priznanja in veliko uspehov še naprej.

T. Berkovič

Foto: L. Babič

 

Več slik iz podelitve se nahaja v FOTOGALERIJI!

 

Bizeljski vinogradniki podelili priznanja Bizeljski vinogradniki podelili priznanja Bizeljski vinogradniki podelili priznanja Bizeljski vinogradniki podelili priznanja Bizeljski vinogradniki podelili priznanja Bizeljski vinogradniki podelili priznanja