Kuhna pa to, je projekt za osnovnošolce z namenom obujanja prehranske kulturne dediščine. S pomočjo mentorjev, oživljajo skoraj pozabljene jedi. V peti sezoni so v projektu nadvse uspešno sodelovali tudi učenke in učenca osnovne šole Bizeljsko. Ekipo so sestavljali Sara Plevnik, Klara Kunst, Maj Borošak, Lana Kotnik in Jaka Kotnik. Uvrstili so se v finale in se v hotelu Union pomerili s sedemindvajsetimi drugimi finalisti, ki so bili izbrani med devetindevetdesetimi skupinami na predhodnih dvanajstih regijskih tekmovanjih. Pred komisijo v sestavi prof. dr. Janez Bogataj, eminenca slovenske etnologije, Janez Bratovž, JB restavracija, Tanja Pintarič, gostilna Rajh, Karina Cunder, urednica Odprte kuhinje, priloge Nedela, Alma Rekič, hotel Union, Joško Sirk, La Subida, imetnik Michelinove zvezdice, Tomaž Boljka, gostilna Krištof, Alma Mujezinović, Odprta Kuhna, Ivica Arvaj, mesarija Arvaj.

Za nalogo so imeli pripraviti lokalno značilno jed, s katero bi svoj kraj predstavili turistom, to jed prilagoditi najsodobnejšim zapovedim ter pozdrav ali lokalna dobrodošlica. Bizeljska ekipa se je, pod mentorstvom Maje Haler, odločila za pripravo pletenega srca, bobove župe, iz istih sestavin še sladice z imenom bobu bob ter bizeljskega tria:  (mlinčevka, ajdov kolač in presna tortica s prinelo). Nalogo so opravili odlično in se uvrstili med pet najboljših.

Prof. dr. Janez Bogataj je v imenu komisije pohvalil vse sodelujoče in predlagal naj jedi, ki so jih pripravljali pred ocenjevalno komisijo, pripravijo kdaj tudi svojim domačim za nedeljsko kosilo. Povedal je, da so pri ocenah odločale nianse. Pomembno je bilo tudi kako so jedi komisiji predstavili.

Bizeljski »kuharji« so nekaj dni pred tekmovanjem za vajo te jedi pripravili in postregli vsem, ki so se odzvali vabilu na pokušino. Pridružile so se jim tudi lanske kuharice, ki so tudi uspešno opravile svoje delo. Navdušeni nad pripravljenimi in postreženimi jedmi smo jim zaželeli uspešno nadaljevanje kuharske poti.

Lea Babič