Na turistični kmetiji Balon – Bela gorca je potekalo tradicionalno, že trinajsto, ocenjevanje in razstava bizeljskega ajdovega kolača. Prireditev organizira društvo kmetic Brežice aktiv Bizeljsko na pobudo predsednice društva Zdravke Kampijut. Le – ta s svojo družino ob tej priložnosti pod svojo streho prijazno sprejme številne ljubitelje te ajdove dobrote.

Tokratno prireditev je dopolnila in popestrila dopoldanska delavnica, na kateri so pod mentorstvom Erne Rožman bizeljski ajdov kolač pripravljali: poslanec v DZ Igor Zorčič, podžupanja občine Brežice Mila Levec, slovenska vinska kraljica 2016 Sara Stadler, 5. vinska kraljica Bizeljskega Andreja Mihelin, pevka Brigita Šuler ter Zdenka Pinterič. Delo sta nadzorovali tudi cesarica Marija Terezija in carica Katarina Velika, lika iz zgodovine, ki sta ju zaigrali članici kulturno zgodovinskega društva Rusalka ga. Majda Mihovec in ga. Minka Jerebič, sicer podsekretarka na ministrstvu za kulturo RS.

Med tem je v notranjih prostorih svoje delo opravljala ocenjevalna komisija v sestavi: živilska tehnologinja Kristina Ogorevc Račič, etnologinja iz KRP Lucija Zorenč, ter nekdanja dolgoletna predsednica DK Brežice Slavka Preskar ob tehnični podpori Milene Vranetič in Milene Rožman. Poskusile in ocenile so dvaindvajset kolačev. Kot je povedala ga. Kristina Ogorevc Račič so bili vsi ocenjeni kolači odlični in so o rezultatu odločale nianse. To potrjuje dejstvo, da je bilo kar šestnajst srebrnih ter šest zlatih in prvič do sedaj nobenega bronastega. Priznanja so podelili na popoldanski prireditvi, na kateri so za kulturni program poskrbeli učenci OŠ Bizeljsko z mentorjem Vilkom Urekom, predstavnici društva Rusalka kot cesarica Marija Terezija in carica Katarina Velika, ki je društvo tudi predstavila, domači humoristki Pepca in Francka ter pevka Brigita Šuler. Prireditev je povezovala Nataša Šekoranja Špiler, ki je po začetnem pozdravu vseh zbranih goste povabila k besedi. Vsi so pohvalili prireditev ter prizadevanje članic za promocijo te kulinarične dobrote, predsednica sveta KS Mateja Kmetič pa je dodala še povabilo na naslednjo prireditev v kraju, to je tradicionalno Martinovanje pod šotorom. S svojo prisotnostjo so podporo organizatorkam izrazile tudi podpredsednica zveze kmetic Slovenije Nežika Režek in članice drugih društev kmetic ter nekdanje kmetice leta Francka Javeršek, Jelka Krivec in Jožica Lokošek.

Kot dopolnitev je bila na ogled še razstava z naslovom Od mleka do sira nekoč. Pripravila jo je Metka Premelč, ki je potek molže in pripravo sira (skute) tudi opisala. Svoje pridelke so na stojnici ponudili lokalni pridelovalci.

Po uradnem delu so gosti poskušali ocenjene kolače, ki so jim jih ponudile članice domačega aktiva, ki so nepogrešljive ob vsaki prireditvi. Za žejo so poskrbel gospodar Branko.

Lea Babič
Foto: Branko Brečko in Lea Babič