Bizeljski ajdov kolač je izvirna kulinarična posebnost Bizeljskega in okolice. Je ajdovo slano pecivo s skutnim nadevom.

Ustno izročilo pravi, da so ga včasih pripravljali ob težaškem delu v vinogradu, ob različnih praznikih (ob veliki noči, dnevu mrtvih, Martinovem, ob božiču …), ob degustaciji vin za prodajo.

Društvo kmetic Brežice se trudi za ohranitev in promocijo te okusne in zdrave jedi in v ta namen pripravlja ocenjevanje, razstavo ter pokušino. Tokrat je na TK Balon – Bela gorca potekala že dvanajsta to vrstna prireditev. Številnim gostom od blizu in daleč so v kulturnem programu s svojimi glasovi najprej polepšali dan učenci OŠ Bizeljsko z mentorjem Vilkom Urekom, Francka in Pepca, ki sta postali nepogrešljivi udeleženki društvenih prireditev pa sta na humoren način v domačem narečju predelali minulo in aktualno dogajanje v društvu. Dogodku in kolaču so pohvalne in spodbudne besede namenili župan Ivan Molan, poslanec DZ Igor Zorčič, prof. dr. Ivan Kreft, predsednica sveta KS in TD Bizeljsko Mateja Kmetič, prehranska strokovnjakinja Marija Merljak, kmetica leta 2018 Marija Jakše, Milena Rožman s
KGZ NM, enota Brežice, Branka Stergar z OTZ Brežice ter predsednica društva Zdravka Kampijut, ki na svojem domu z družino poleg drugega dela nudi prireditvi gostoljubje.

Komisija v sestavi: predsednica živilska tehnologinja Kristina Ogorevc Račič, zgodovinarka in etnologinja Lucija Zorenč ter svetovalka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti pri KGZ NM Marija Levak ob pomoči pobudnice in koordinatorice ohranjanja bizeljskega ajdovega kolača Milene Vranetič je ocenila triindvajset kolačev ter podelila štiri zlata priznanja, ostalim pa srebrna in bronasta. Kot je poudarila Kristina, so vsi kolači odlični in vredni pohvale. Ocenjevale so, kot že vsa leta do sedaj, po pravilniku, ki so ga sestavili pred trinajstimi leti. Po njenih besedah so kolači na zelo visoki kakovostni ravni. Pri ocenjevanju izhajajo iz avtohtonosti izdelka, kar pomeni, da ne sme biti prebogat, s preveč skute in jajc, ampak mora biti pripravljen tako kot včasih. Ocenjujejo še videz izdelka v pekaču in v kosu ter vonj, aromo, teksturo, harmonijo okusov in sveže skute. Navedla je še, da so bili tokrat kolači zelo visoko ocenjeni in zelo blizu po ocenah. »Pomembno je, da se kolač peče v družinah, da se receptura prenaša in upam, da ga imate kdaj na jedilniku tudi v šolah. To je namreč pomen te kulinarične specialitete,« je dejala.

Svoje izdelke so letos prinesli v oceno Marija Vrhovšek, Vesna Kunej, Andreja Ogorevc, Marjetka Iljaš, Nataša Antolovič, Dragica Zagmajster, Miha Zagmajster, Hermina Gracer, Natalija Novak, Milena Dušič, Milica Denžič, Darko Ogorevc, Sara Stadler, Aljaž Lipej, Jure Balon, Jožica Smukovič, Anica Črnelič, Jožica Požar, Klara Pinterič, Vesna Lapuh Vimpolšek, Lea Babič, Jožica Putrih in Erna Rožman, ki je prejela najvišjo oceno.

Posebej pohvalno je, da ga pečejo tudi učenci OŠ in trije izmed njih so se udeležili tokratnega ocenjevanja ter prejeli srebrna priznanja. Najmlajša je prof. Kreft nagradil še s knjigo Ajda, v kateri je tudi recept za pripravo bizeljskega ajdovega kolača. Ob kolačih so bile izpostavljene tudi knjige, v katerih je objavljen recept. To so Ajda, Podeželske sladice, Okusi Posavja in Slovenija praznuje.

Prireditev je povezovala Nataša Šekoranja Špiler. Dogodek je popestrila še razstava 143 starih predpasnikov. Pred koncem prireditve so otroške predpasnike obiskovalcem predstavili mladi manekeni in manekenke. Zatem so članice društva  postregle s kolačem, ki so ga gostje lahko poskušali ob vinih družine Balon. Na mini tržnici pod šotorom so bili na voljo pridelki lokalnih pridelovalcev hrane.

Lea Babič
Foto: Branko Brečko in Lea Babič
Video: Videokom Brežice

KLIK videoposnetek KLIK