V torek so v telovadnici OŠ Bizeljsko pripravili prireditev ob 40. obletnici bizeljskega vrtca z nastopom otrok, ki obiskujejo vrtec, in kasnejšo otvoritvijo prve javne razstave izdelkov vrtičkarjev z naslovom »Prvi koraki v grafiko«.

Najprej so nastopile vse tri skupine otrok bizeljskega vrtca, Palčki, Oblački in Sovice, ki so skupaj s punčko, ki je izgubila medvedka, zaradi česar ni mogla v vrtec (odigrala jo je Emily Škof), iskali plišasto žival in jo na koncu tudi našli. Spremljal jih je otroški pevski zbor OŠ Bizeljsko pod vodstvom Vilka Ureka. Nato je zbrane pozdravila ravnateljica OŠ Bizeljsko Metka Kržan, ki je orisala zgodovino tamkajšnjega vrtca. 2. februarja 1976 so se učenci preselili v novo šolsko stavbo v središču kraja, v sklopu katere je bil tudi vrtec, saj se je pokazala potreba po organizirani predšolski vzgoji in varstvu otrok. V tem času sta bila dva oddelka vrtca – starostno mešana skupina otrok (12 otrok), starih od tri do pet let, in oddelek male šole. V slednjega je bilo vpisanih 38 otrok, razdeljeni so bili v dve skupini. Vrtec je izvajal cicibanove urice in urice pravljic za otroke, ki niso bili redno vključeni v vrtec. Zaradi gradnje nove šole in vrtca so v šolskem letu 2005/06 predšolske otroke preselili na kmetijo Balon na Pišeški cesti, pri njih je delovala tudi šolska kuhinja. Tu sta gostovala dva oddelka otrok do odprtja nove šole konec leta 2007. Z novo šolo je vrtec pridobil dve igralnici, skupni prostor, sanitarije, garderobo, kabinet za didaktične igrače, shrambo za rekvizite, shrambo zunanjih igral, zunanji terasi in kabinet za strokovne delavke. Novih prostorov se je razveselilo 34 otrok. Aprila 2009 je vrtec pridobil otroško igrišče z novimi igrali, ki si jih delijo z učenci prvega triletja.

V letošnjem šolskem letu vrtec obiskuje 57 otrok, ki jih pazijo in vzgajajo vzgojiteljice Maja Klemenčič, Zdenka Mihelin in Brigita Pavlin, njihove pomočnice Katarina Zagmajster, Tina Bregar, Adrijana Šekoranja in Maja Vidmar ter perica Vlasta Hodžič. Zaradi prostorske stiske z enim oddelkom gostujejo v šoli. Vrtec se vključuje v lokalno in širše okolje. Otroci so aktivni, vključeni v nogometno šolo, učijo se športno abecedo, plešejo, sodelujejo v projektih Bralna mavrica, Bralna značka, Zdravje v vrtcu, Zeleni nahrbtnik, Varno s soncem, Tradicionalni slovenski zajtrk in Dnevi evropske kulturne dediščine, vsakodnevno se srečujejo tudi z umetnostjo, na prvem mestu so pravljice. Kržanova se je zahvalila vodji vrtca Mariji Antolovič za uspešne korake v razvoju vrtca in ureditev kataloga, ki je nastal ob jubileju, ter Občini Brežice za odlično sodelovanje in donatorjem, da so omogočili izdajo kataloga. Župan Ivan Molan je ravnateljici ob jubileju vrtca podelil tudi plaketo Občine Brežice.

Razstavo v prvem nadstropju šole je predstavila likovna pedagoginja Tanja Plevnik, ki je poudarila, da so dobili malčki priložnost, da zakorakajo, bolje rečeno odplešejo v svet staromodne umetnosti – grafike. Razstavo je odprla predsednica Društva likovnikov Brežice Kristina Bevc. Otroke je nato v telovadnici animirala Pika Nogavička, vsak od njih je tudi dobil njen žig in balon v obliki določene živalice.

R. R.