3. postna nedelja

BLIŽAM SE BOGU, KI MI JE BLIZU

Profesor je v razred prinesel sliko dekleta. Dijake je vprašal: »Kaj menite, kako se počuti dekle na fotografiji?« Vsak je trdil svoje in mnenje utemeljeval z izrazi na dekletovem obrazu. Nato je eden dejal: »Njo bi morali vprašati!« »Pa bi nam povedala?« je vprašal profesor. »Bolj kot bi bili prijatelji z njo, več bi nam povedala,« je odgovoril učenec. Ne samo o tem dekletu, o vsakem človeku bomo več vedeli, če se mu bomo približali in postali njegovi prijatelji. Bolj ko bomo ljubili človeka, več nam bo povedal o sebi. To je zlato pravilo pristopanja k bližnjemu. Pa tudi k Bogu. Bolj ko bomo prijatelji z njim, bolj ko ga bomo ljubili, več nam bo odkril (razodel) o sebi. Čudovit pouk bližanja Bogu je današnje prvo berilo, ki govori o Mojzesu pred gorečim grmom. Mojzes je videl grm, ki »je gorel s plamenom, a ni zgorel« (2 Mz 3,2). Takrat si je rekel: »Moram stopiti tja in si ogledati, … kako da grm ne zgori«.

Tako razmišljanje je značilen primer instrumentalne logike: videti, izmeriti, otipati. Oceniti in presoditi. Tako običajno ljudje tudi delamo. Tako celo pristopamo k človeku: ogledujemo njegovo zunanjost, presojamo, sodimo in ocenjujemo ga, a ne odstremo njegovega bistva. Še manj se na tak način dokopljemo do bistva Boga. Delovanje Svetega Duha z agapično (ljubezensko), ne instrumentalno logiko, nas vabi, da pokleknemo, si sezujemo sandale in zaživimo odnos. Ljubezen nam pri vprašanju »Kaj je tu?« prišepne: »Kdo je tu?« Pomen stvari lahko spoznamo le, če priznamo in upoštevamo drugega in če živimo v odnosih. Dati prednost drugemu in ga upoštevati, ne biti zaverovan vase in lastni prav, so razsežnosti, ki vrnejo temeljno držo duhovnemu življenju. Ko Mojzes upošteva Boga in ga natančno posluša ter naredi, kar mu veleva, sprejme logiko ljubezni. Brez ljubezni ne moreš spoznati Boga, pa tudi človeka ne.

MAŠNI NAMENI

NEDELJA

28. februar

2016

3. postna nedelja Ob 7.30 uri v Orešju za + Pepiča in Micko Gregl ter dvojne starše

Ob 9. uri za + v druž. Gregl iz Drenovca

Za + duhovnika Antona Kovačiča (obl.)

Ponedeljek

29. februar2016

Osvald, škof, benediktinec Ob 17. uri + Marijo Krošl
Torek

1. marec2016

Albin, škof Ob 17. uri za + Antona Bibiča
Sreda

2. marec2016

Neža Praška, klarisa, opatinja Ob 17. uri v zahvalo za življenje in blagoslov na življenjski poti
Četrtek

3. marec2016

Kunigunda, kraljica Ob 17. uri za + Jožeta in Lerko Kovačič
Petek

4. marec2016

Lucij I., papež Ob 17. uri za + Milana in Nežko Petrišič ter Darka Zorka
Sobota

5. marec2016

Hadrijan, mučenc Ob 17. uri za + Ivana (obl.) in Rozalijo Mihelin ter dvojne starše
NEDELJA

6. marec

2016

4. postna nedelja Ob 7.30 uri v Orešju za + Draga in Justo Rajterič ter Jožefo Colner in starše

Za + Jožeta in Ano Ocepek

Ob 9. uri za + Marijo Malus in + v druž. Malus

Za + Avgusta Osojnika ter starše Franca in Marijo in + v druž. Krejačič

 

  • V petek 16. 30 uri bomo molili križev pot. Lepo vabljeni k pobožnosti križevega pota.
  • Prihodnjo nedeljo se bo pri maši ob 9. uri, prestavila skupina študentov, ki bo julija letos odpotovala na humanitarno odpravo na Madgaskar.Skupina petih prijateljev, sestavljena iz dveh študentov dentalne medicine, dveh študentk medicine ter mlade zdravnice, bo tri mesece po svojih najboljših močeh prispevala k izboljšanju zdravja in zobozdravstva lokalnega prebivalstva.