presenetili s tematsko obarvanim festivalom, ki je zbrane ponesel na grajsko dvorišče gradu Bizeljsko, v čas baroka; z dvorjenjem dveh grajskih gospodičev prelestni gospodični, z grajskimi plesalci v čudovitih kostumih, ki so jih izdelali na šoli, in z napovedovalci nastopajočih.

 

22. zimski festival odet v barok Kot je v pozdravu dejala ravnateljica Metka Kržan, sodelujejo v mreži desetih šol, ki z OŠ Brežice soustvarjajo v projektu Simos 3. Na OŠ Bizeljsko so medpredmetno povezali slovenski jezik, glasbeno vzgojo in zgodovino v obdobju baroka. Zato so oder preuredili v grajsko dvorišče bližnjega gradu. 31. januarja bodo imeli kulturni dan na temo baroka, v barok pa naj bi obarvali tudi šolski pust.

Med mlajšimi pevci na razredni stopnji je občinstvo izbralo za najboljšo Aido Perko s pesmijo I will always love you, sledila sta ji Andrej Sotovšek in Maj Borošak v duetu z Mojo rožico ter Luka Koren s pesmijo Bo moj sin še pel slovenske pesmi. Med starejšimi pevci na predmetni stopnji sta 1. mesto osvojila Klara Koren in Marko Zagmajster s pesmijo Za naju pomlad bo vedno cvetela, drugo uvrščena je bila Lavra Omerzu s pesmijo Ljubi jo in tretja Rebeka Kobe z Noro nočjo. Najboljši so prijeli posebna kristalna priznanja, vseh 22 nastopajočih v tekmovalnem delu pa tudi kristalne snežinke, delo Daniela Štusa s Kozjega. Priznanja in snežinke sta podelili ravnateljica Metka Kržan in vodja novomeške enote Zavoda za šolstvo Stanka Preskar, ki je že vrsto let stalna gostja festivala.

V spremljevalni skupini so pevcem na odru pomagale Anja Kastner, Mateja Brkovič, Larisa Brinovec, Michele Sokler in Lara Borošak. Za scenarij in povezovanje programa so poskrbele Katja Mihelin, Barbara Zorko in Sonja Dolmovič.

Med mlajšimi pevci so nastopili: Aida Perko, Luka Koren, Žiga Kobe, Ema Arnšek, Vanessa Kukovičič,v duetu Andrej Sotovšek in Maj Borošak, Tia Strasner, Lana Kotnik in Sara Plevnik.

Med starejšimi pevci so nastopili: duet Ema in Anamarija Agnič, Tjaša Antolovič, Maja Horvatič, Klavdija Vovk, Rebeka Kobe, Rebeka Koren, v duetu Klara Koren in Marko Zagmajster, Tita Šekoranja, Lavra Omerzu in Barbara Brkovič.

V revijalnem delu: Anja Lipej, Kaja in Vid Resnik Rečnik, Miha Zagmajster, Vita Stermecki s sestro Blanko in dedkom Dominikom Kosi, Bojana Lupšina s sestrama Lucijo in Lauro ter Boštjanom in Sandijem Rožman, Manca Mihelin z očetom Robijem in Gregorjem Mihelin, Miha Zagmajster z bratom Markom in očetom Blažem, Karla Žmavc s sestrico Nežo in očetom Izidorjem ter Ajda Perko s stricem Mirkom, bratom in sorodniki.

Na festival s tako dolgo tradicijo je lahko ponosen glasbeni pedagog Vilko Urek, ki vsako leto na šoli najde najboljše pevce in kot je dejal, nikogar, ki hoče peti, ne odkloni. Letos je kot posebnost pritegnil na oder tudi starše in sorodnike najmlajših pevcev. Pritrdil pa je, da ima že idejo za naslednji festival januarja 2014, v katerem bi želel nadgraditi letošnjega tematskega. Ob koncu šolskega leta bi rad izpeljal občinski festival, da s sosednjimi šolami pokažejo, kot je dejal, koliko znajo in zmorejo in da je ukinjanje manjših šol nesmisel.

Vilko Urek je seveda poskrbel za glasbeno spremljavo nastopajočih, Boštjan Povše pa za osvetljavo, zvok in ozvočenje.

 

S. Vahtarić

Foto: L. Babič, B. Brečko
Video: Davor A. Lipej

 

Več slik iz prireditve se nahaja v FOTOGALERIJI!

{vimeo}58843010{/vimeo}

 

 

22. zimski festival odet v barok 22. zimski festival odet v barok 22. zimski festival odet v barok 22. zimski festival odet v barok 22. zimski festival odet v barok 22. zimski festival odet v barok