Končno je prišel dan, ko smo se kraljice srečale na Primorskem, natančneje v Portorožu, kjer je potekal že 19. Festival Malvazije. Festival se je odvijal 12. in 13. marca 2017 v Hotelu Slovenia. Kraljice smo bile povabljene na nedeljski dogodek, ki se je najprej začel s svečano otvoritvijo.

Festival je namenjen vinogradnicam in vinogradnikom, ki pridelujejo tako dobro znano primorsko žlahtno kapljico, tako imenovano Malvazija. Na festivalu smo imele priložnost preizkusiti okoli 120 vzorcev, od 50 različnih vinogradnikov. Vinogradniki pa ne prihajajo le iz Slovenije, temveč tudi iz Italije in Hrvaške. Najbolje ocenjena vina so dobila priznanja, teh je pa bilo ogromno. Namreč podelili so kar 35 zlatih priznanj.

Po svečani otvoritvi in podelitvi priznanj, so pa sledile strokovne delavnice. Eno od teh je vodila tudi Vinska kraljica Slovenske Istre, Nika Breznikar. Delavnico je poimenovala: Kraljičinih 7. Na delavnici nam je predstavila 7 različnih Malvazij ter povedala nekaj nasplošno o vinu. Po delavnici so sledile degustacije, nato pa večerja. Pogostili so nas z njihovo znano mineštro, ki ji pravijo bobiči.

Marija Krivec