Na lepo sončno soboto, 8. aprila 2017 smo se kraljice iz celotne Slovenije dobile v čudovitih in očarljivih Goriških Brdih, kjer je potekal že 18. praznik rebule in oljčnega olja. Dvodnevno druženje se je začelo na Dobrovskem gradu v vinoteki Brda, kjer je potekala degustacija vin. Med tem, ko so nam pripravljali kosilo, smo si na kratko tudi vinoteko ogledale. Po degustaciji in kosilu so nas na dvorišču čakali fantje Jeep – club Brda. Ti so nas popeljali skozi vinograde in briške griče. Med potjo smo se ustavile na Čarga 1767 Winery. Lastnik kmetije Edbin Erzetič nas je popeljal skozi klet, kjer hranijo penine in barique. Po ogledu pa nas je čakala polna miza domačih dobrot in žlahtna kapljica.

Po divji vožnji smo se odpravile na Višnjevik, kjer je potekal uradni del ob prazniku rebule in oljčnega olja. Tam so nas pogostili z novim letnikom Kraljičine Rebule. Po končanem uradnem delu, smo imele priložnost okušati več kot 100 različnih Rebul, ob tem pa so nas zabavali skupina Čuki.

Naslednje jutro smo se dobile v Gornjačah, kjer smo se povzpele na razgledni stolp in uživale v prekrasnem pogledu na številne vinograde. Nato smo se odpravile v Šmartno, ki velja za srednjeveško vasico, katero smo si tudi ogledale. Ogled smo zaključile v Hiši kulture, kjer smo si najprej ogledale razstavo slik, potem pa smo se posladkale z izvrstno čokoladno orehovo tortico z oljčnim oljem in pomarančo. Preden smo se zopet odpravile na Višnjevik pa smo si še ogledale naravno znamenitost Krčnika, in sicer naravni most, ki je zavarovan kot kulturni spomenik. V popoldanskih urah se je odvijal na Višnjeviku kulinarični dogodek z Ošterijo Žogica.

Vikend, ki smo ga skupaj preživele s kraljicami je bil poln novih spoznanj in doživetij. Tako kot dobrega vina, tako tudi zabave ni manjkalo. Goriška Brda so me vsekakor prepričala in vem, da se bom tam z velikim veseljem odpravila še na kakšen ogled. Hvala 3. kraljici rebule Katji Erzetič, ki nas je toplo sprejela in nas gostila dva dni v Goriških Brdih ter se potrudila, da smo se počutile domače ter nam pokazala znamenitosti domačega okolja.

3. Vinska kraljica bizeljskega Marija Krivec