ko so se vinogradi na novi podlagi opomogli po uničujoči trsni uši v letih okoli leta 1880.

115. obletnica prve razstave grozdja in vina

Miha Istenič je v imenu Združenja za promocijo Bizeljskega pojasnil, da s prireditvijo združujejo preteklost in sedanjost, da bi zagotovili prihodnost rodov, ki prihajajo. Z lastne izkušnje meni, da je ena redkih možnosti za dobro preživetje na Bizeljskem ukvarjanje z vinarstvom, ki mu je potrebno dodati pravo dodano vrednost.  Slogan Čudovitih deset predstavlja  vrednote, ki jih želijo širiti v kraju; avtohtonost, sonaravnost z družbeno odgovornostjo, zgodovino, čudovite ljudi, kulinariko in med drugimi tudi možnosti, ki jih ljudje tukaj imajo in jih je potrebno izkoristiti.

Sovpadanje z desetimi vinogradniškimi družinami, ki so ta dan odprla vrata, pa je zgolj naključje, saj upa, da se bodo v prihodnjih letih pridružili tudi drugi. Predsednik Vinogradniško vinarske zadruge Bizeljsko Janez Šekoranja je podrobno opisal zgodovino vinogradništva na Bizeljskem, od Rimljanov, ki so prinesli žlahtno trto, ki se je takrat vzpenjala po drevju, in dajala tudi 170 litrov vina, kar je bilo pri listanju zgodovinskih arhivov  težko dojeti, do uničujoče trsne uši leta 1880 in po tem letu novi dobi za bizeljsko vinogradništvo.

115. obletnica prve razstave grozdja in vina

Trsničar Alojz Kunej pa je predaval o novih odpornih sortah in obstoječih sortah, ki prevladujejo v bizeljskih vinogradih. V kulturnem programu so nastopili šolarji tamkajšnje šole pod mentorstvom Vilka Ureka. Na Bizeljskem so zadnje obeležili 111-letnico tega velikega dogodka, tokrat sta turistično in vinogradniško  društvo pripravila manjšo razstavo grozdja in vin ter društvo kmetic ajdov kolač.

115. obletnica prve razstave grozdja in vina

Zvečer pa so vinogradniki in domačini zbrali na dobrodelnem teku, kjer so s kozarcem bizeljčana ptp v roki tekli v družbi pevk Nuše Derenda in Brigite Šuler ter olimpijke Barbare Špiler. Skupaj je teklo 17 odraslih, ki so poravnali startnino, zbrana  sredstva na dobrodelnem teku bodo namenili domači osnovni šoli. V teku pa se je za zabavo z grozdom v roki pomerilo tudi nekaj naših otrok.

Slike s prireditve se nahajajo v FOTOGALERIJI:

S.Vahtarić
Foto: L. Babič, B. Brečko

VIDEO:
Tek s kozarcem:
{youtube}CcDPnHoFTK4|360|270|0{/youtube}

Promocija Bizeljskega:
{youtube}l75JTTttn_0|360|270|0{/youtube}

Avtor: BELINvideo