Zadnja oktobrska nedelja je bila posvečena bizeljskemu ajdovemu kolaču. Dišeče ajdove dobrote so se iz domačih pečic preselile na TK Balon – Bela gorca, kjer se je tričlanska komisija v sestavi Kristina Ogorevc Račič, Lucija Zorenč in Damjan Golob lotila pokušanja in ocenjevanja. Letos so dobili v oceno triindvajset kolačev, med katerimi so z zlatim priznanjem nagradili štiri, ostalim pa razdelili srebrna in bronasta priznanja. Najboljšo oceno je letos dobila Jožica Putrih, ki je s svojim kolačem že sodelovala prav na vseh dosedanjih ocenjevanjih. Zlate so bile še Anica Černelič, Vesna Lapuh Vimpolšek in Klara Pinterič. Posebno pohvalo si zaslužijo učenka in trije učenci OŠ Bizeljsko, ki so zbrali pogum in se poizkusili v peki. To so Anja Lipej, Miha Zagmajster, Rok Beričnik in Kristijan Runtas.

Prireditev je prerasla v eno večjih na Bizeljskem, saj se vsako leto zbere veliko število ljubiteljev kolača in podpornikov prireditve. Tako so prirediteljice letos s svojim obiskom počastili podžupanja občine Brežice Katja Čanžar, prof. dr. Ivan Kreft, etnologinja dr. Ivanka Počkar, direktorica posavskega muzeja Alenka Černelič Krošelj, ravnateljica OŠ Bizeljsko Metka Kržan, predsednica sveta KS Mateja Kmetič, vodja brežiške izpostave kmetijske svetovalne službe Milena Rožman, predsednica zveze kmetic Slovenije Irena Ule, nedavno izbrana kmetica leta 2017 Karolina Črešnar, njena predhodnica Jelka Krivec ter Francka Javeršek, nekdanja kmetica leta in predsednica društva kmetic Ajda, vinska kraljica Bizeljskega Marija Krivec, predsednica občinske turistične zveze Branka Stergar, direktor Kozjanskega parka Hrvoje Oršanič, predstavniki medijev ter številni drugi nadvse dobrodošli gosti.

Za kulturni program so se tudi tokrat potrudili v domači osnovni šoli in učenke so ob spremljavi slovenskega naj učitelja Vilka Ureka zapele himno ajdovega kolača ter na razstavo rut opozorile s pesmijo mamina ruta. Irena Hribar je ob spremljavi Uroša Polanca zapela tri šansone Edith Piaf, prvič pa sta svoje igralske sposobnosti v javnosti prikazali članici domačega aktiva društva kmetic Erna in Vesna v skečih o kolaču in o rutah. Predsednica društva kmetic Brežice Zdravka Kampijut, ki je pobudnica prireditve in gostiteljica v prostorih domače TK, je med drugim povedala kje vse smo se s kolačem v minulih letih predstavile. Vsi sodelujoči v peki kolača so ob priznanjih prejeli priložnostna darila. Ista so bila namenjena tudi nepogrešljivima pomočnicama pri ocenjevanju Mariji Levak, svetovalki za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti, Mileni Vranetič ter nekaterim gostom. Posebna zahvala gre družini Balon, ki žrtvuje svoj čas in prostore za prireditev, kakor tudi vsem članicam društva, ki se trudijo v kuhinji, pri strežbi, na stojnici in povsod kjer je potrebno, da taka prireditev uspe. Tudi tokrat jo je povezovala Nataša Šekoranja Špiler in dodala svoj kamenček v mozaik prireditve.

Lea Babič
Foto: Branko Brečko in Lea Babič
Video: Videokom Brežice

Videoposnetek 11. razstave bizeljskega ajdovega kolača – klik